Блог

Преяждането и стресът 14.01.2019 05:39 pm

Преяждането и стресът

Здравей! Днес ще си поговорим за стресирането и преяждането. Доста хора изпитват стрес и преяждат по време на празниците, но има и хора за които те са се превърнали в част от ежедневието им. Ако искаш да разбереш как можеш да се справиш с тях продължавай да четеш.

Повечето хора преяждат, заради някакви емоции или преживявания, както и заради стреса. Доста често нещата се случват ето така:

 1. Чувстваш се стресирана, тъжна, страдаш от тревожност.
 2. Преяждаш.
 3. Чувстваш се виновна и се срамуваш от това, че си преяла.
 4. Чувстваш се още по-стресирана, тъжна и тревожността ти се засилва.
 5. Решаваш и си обещаваш, че няма да се повтаря и ще започнеш да водиш по-здравословен начин на живот.
 6. Започваш нова диета или тренировъчен план и решаваш този път да си по-твърда и по-постоянна.
 7. Чувстваш се стресирана, тъжна, страдаш от тревожност.
 8. Преяждаш.
 9. Всичко се повтаря.

 

Решението на този проблем е да прекъснеш цикъла. Записвай или запомняй какви са причините или емоциите довели до това преяждане. Ето как да започнеш прекъсването на цикъла.

1. Трябва да осъзнаеш кога започваш да преяждаш. Например ядеш твърде много вредни храни, които всъщност не искаш да ядеш и усещаш, че губиш контрол.

2. Напиши всички неща, които са се случили около теб точно преди да започнеш да епизода на преяждането. Например отговори на тези въпроси.

 • Къде беше?
 • Какво правеше?
 • Какво мислеше?
 • Какво чувстваше?
 • Кой беше с теб?

3. Сега опитай да са върнеш още по-рано. Може би няколко часа по-рано. Отговори на същите въпроси. Опитай се да напишеш колкото се може повече подробности.

4. Сега виж отговорите. Има ли някакви модели?

Ако не ги забележиш веднага не се притеснявай. Опитай упражнението няколко пъти, след това потърсете някакви връзки.

5.  Ако и когато откриете някакви модели ги проучете и бъдете любопитни относно тях. Не се опитвайте да отстраните веднага, просто им обърни внимание.

6. Може веднага да намериш решение на модела.

Но ако се чувстваш заседнала в пета стъпка, забелязваш моделите, но не знаеш как да разрешиш модела, не се притеснявай, рано или късно ще намериш решение. Важното е, че сега знаеш какво се случва.

 

Ето и няколко съвета как да се справиш със стреса или поне да го намалиш.

1. Избягвай кофеина, никотина и алкохола.

Ако не можеш да се откажеш от тях, поне се опитай да сведеш до минимум употребата им. Кофеинът и никотинът са стимуланти и ще повишат нивото на стрес, вместо да го намалят.

Алкохолът в малки количества наистина е стимулант, но в големи се превръща в депресант. Следователно употребата на алкохол като начин за облекчаване на стреса не е от полза.

Вместо кофеин и алкохол се опитвай да приемаш повече вода, билкови чайове и натурални плодови сокове. Опитвай се да си колкото се може по-хидратирана, това ще позволи на тялото ти да се справи по-лесно със стреса.

2. Отдай се на физическа активност.

Стресовите ситуации повишават нивото на стресовите хормони като адреналин и кортизол в тялото.

Това са хормоните „борба или бягство“.

Когато се чувстваш напрегната ил стресирана се разходи на чист въздух. Опитай се да включиш редовна физическа активност в ежедневието си. Редовната физическа активност също ще подобри качеството на съня ти.

3. Наспивай се.

Липсата на сън е ключов причинител на стреса. За съжаление стресът обаче може да пречи на здравословния сън, пречи да се отпуснеш достатъчно и така няма как да заспиш. Вместо да прибегнеш към хапчета за сън трябва да се опиташ да се в колкото се може по-отпуснато състояние преди да заспиш. Избягвай кофеина и големите количества алкохол преди сън. Не прави твърде тежки физически упражнения преди лягане, така ще дадеш време на мозъка си да успокои.

Също така трябва да се стремиш да си лягаш по едно и също време, така че умът и тялото ти да свикнат с предсказуемата практика за лягане.

4. Опитай техники за релаксация.

Всеки ден се опитвай да се отпуснеш с техника за намаляване на стреса. Има много изпитани начини за намаляване на стреса, така че опитай няколко и виж какво работи най-добре за теб. Не се притеснявай ако в началото ти е трудно да се отпуснеш. Релаксацията е умение, което трябва да се научи и ще се подобри с практиката.

5. Говори с някого.

Само да говориш с някого за това как се чувстваш може да ти бъде много полезно. Говоренето може да ти помогне или да ти отвлече вниманието от стресовите мисли или да освободи част от насъбралото се напрежение.

Стресът може да замъгли преценката ти. Говорейки с приятел, колега или дори с обучен професионалист, може да ти помогне да намериш решение за стреса и да поставиш проблемите си в перспектива.

6. Направи си “Стресов” дневник.

Поддържането на “Стрес” дневник за няколко седмици е ефективен инструмент за управление на стреса, тъй като ще ти помогне да станеш по-наясно със ситуациите, които те карат да се стресираш.

Запиши датата, часа и мястото на всеки “стресиращ епизод” и отбележи какво си правила, с кого си била и как си се чувствала физически и емоционално. Дай на всеки “стресиращ епизод” оценка на стреса (например, скала 1-10) и използвай дневника, за да разбереш какво предизвиква стреса. Това ще ти позволи да избегнеш стресовите ситуации и да развиеш по-добри механизми за справяне с тях.

7. Поеми контрола.

Стресът може да се предизвика от проблем, който на пръв поглед  може да изглежда невъзможен за решаване. Да се научиш как да намериш решения на твоите проблеми ще ти помогне да поемеш контрола, като по този начин ще намалиш нивото на стреса.

8. Организирай времето си.

Понякога всички се чувстваме претоварени от нашия списък със задачи и това е често срещана причина за стреса. Вместо да се опитваш да свършиш всичко наведнъж подреди приоритетите си по-важност.

9. Научи се да казваш не.

Честа причина за стреса е твърде многото неща за правене и твърде малкото време за това. И все пак в тази ситуация много хора все още ще се съгласят да поемат допълнителна отговорност. Да се ​​научиш да казваш „не“ на допълнителни или незначителни искания ще ти помогне да намалиш нивото на стреса и може да ви помогне да развиете по-добро самочувствие.

10. Почивай си, когато си болна.

Ако не се чувстваш добре трябва да знаеш, че не трябва да се натоварваш. Кратка почивка ще даде възможност на тялото ти да се възстанови по-бързо.

 

Надявам се статията да ти е била полезна. Да, празниците може понякога да са стресиращи, но с правилните решения ще се превърнат в едно незабравимо изживяване.

Целувки, Стефани ❤️

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Хранене

Хранене

Преяждането и стресът

Преяждането и стресът

Здравей! Днес ще си поговорим за стресирането и преяждането. Доста хора изпитват стрес и преяждат по време на празниците, но има и хора за които те са се п Здравей! Днес ще си поговорим за стресирането и преяждането. Доста хора изпитват стрес и преяждат по време на празниците, но има и хора за които те са се п 2019-01-14T17:39:25+02:00 Преяждането и стресът

<p><span style="font-weight: 400;">Здравей! Днес ще си поговорим за стресирането и преяждането. Доста хора изпитват стрес и преяждат по време на празниците, но има и хора за които те са се превърнали в част от ежедневието им. Ако искаш да разбереш как можеш да се справиш с тях продължавай да четеш. </span></p> <p><strong>Повечето хора преяждат, заради някакви емоции или преживявания, както и заради стреса. Доста често нещата се случват ето така:</strong></p> <ol> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Чувстваш се стресирана, тъжна, страдаш от тревожност.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Преяждаш.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Чувстваш се виновна и се срамуваш от това, че си преяла. </span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Чувстваш се още по-стресирана, тъжна и тревожността ти се засилва. </span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Решаваш и си обещаваш, че няма да се повтаря и ще започнеш да водиш по-здравословен начин на живот.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Започваш нова диета или тренировъчен план и решаваш този път да си по-твърда и по-постоянна. </span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Чувстваш се стресирана, тъжна, страдаш от тревожност.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Преяждаш.</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Всичко се повтаря. </span></li> </ol> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-weight: 400;">Решението на този проблем е да прекъснеш цикъла. Записвай или запомняй какви са причините или емоциите довели до това преяждане. <strong>Ето как да започнеш прекъсването на цикъла. </strong></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">1. Трябва да осъзнаеш кога започваш да преяждаш. Например ядеш твърде много вредни храни, които всъщност не искаш да ядеш и усещаш, че губиш контрол. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">2. Напиши всички неща, които са се случили около теб точно преди да започнеш да епизода на преяждането. Например отговори на тези въпроси. </span></p> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Къде беше?</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Какво правеше?</span></li> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Какво мислеше?</span></li> </ul> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Какво чувстваше?</span></li> </ul> <ul> <li style="font-weight: 400;"><span style="font-weight: 400;">Кой беше с теб?</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">3. Сега опитай да са върнеш още по-рано. Може би няколко часа по-рано. Отговори на същите въпроси. Опитай се да напишеш колкото се може повече подробности. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">4. Сега виж отговорите. Има ли някакви модели?</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако не ги забележиш веднага не се притеснявай. Опитай упражнението няколко пъти, след това потърсете някакви връзки. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">5.&nbsp; Ако и когато откриете някакви модели ги проучете и бъдете любопитни относно тях. Не се опитвайте да отстраните веднага, просто им обърни внимание. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">6. Може веднага да намериш решение на модела.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но ако се чувстваш заседнала в пета стъпка, забелязваш моделите, но не знаеш как да разрешиш модела, не се притеснявай, рано или късно ще намериш решение. Важното е, че сега знаеш какво се случва.</span></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Ето и няколко съвета как да се справиш със стреса или поне да го намалиш. </strong></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">1. <strong>Избягвай кофеина, никотина и алкохола</strong>.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако не можеш да се откажеш от тях, поне се опитай да сведеш до минимум употребата им. Кофеинът и никотинът са стимуланти и ще повишат нивото на стрес, вместо да го намалят.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Алкохолът в малки количества наистина е стимулант, но в големи се превръща в депресант. Следователно употребата на алкохол като начин за облекчаване на стреса не е от полза.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Вместо кофеин и алкохол се опитвай да приемаш повече вода, билкови чайове и натурални плодови сокове. Опитвай се да си колкото се може по-хидратирана, това ще позволи на тялото ти да се справи по-лесно със стреса. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">2. <strong>Отдай се на физическа активност.</strong></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Стресовите ситуации повишават нивото на стресовите хормони като адреналин и кортизол в тялото.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това са хормоните &bdquo;борба или бягство&ldquo;. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Когато се чувстваш напрегната ил стресирана се разходи на чист въздух. Опитай се да включиш редовна физическа активност в ежедневието си. Редовната физическа активност също ще подобри качеството на съня ти.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">3. <strong>Наспивай се. </strong></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Липсата на сън е ключов причинител на стреса. За съжаление стресът обаче може да пречи на здравословния сън, пречи да се отпуснеш достатъчно и така няма как да заспиш. Вместо да прибегнеш към хапчета за сън трябва да се опиташ да се в колкото се може по-отпуснато състояние преди да заспиш. Избягвай кофеина и големите количества алкохол преди сън. Не прави твърде тежки физически упражнения преди лягане, така ще дадеш време на мозъка си да успокои. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Също така трябва да се стремиш да си лягаш по едно и също време, така че умът и тялото ти да свикнат с предсказуемата практика за лягане.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">4. <strong>Опитай техники за релаксация. </strong></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Всеки ден се опитвай да се отпуснеш с техника за намаляване на стреса. Има много изпитани начини за намаляване на стреса, така че опитай няколко и виж какво работи най-добре за теб. Не се притеснявай ако в началото ти е трудно да се отпуснеш. Релаксацията е умение, което трябва да се научи и ще се подобри с практиката.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">5.<strong> Говори с някого.</strong></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Само да говориш с някого за това как се чувстваш може да ти бъде много полезно. Говоренето може да ти помогне или да ти отвлече вниманието от стресовите мисли или да освободи част от насъбралото се напрежение. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Стресът може да замъгли преценката ти. Говорейки с приятел, колега или дори с обучен професионалист, може да ти помогне да намериш решение за стреса и да поставиш проблемите си в перспектива.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">6. <strong>Направи си &ldquo;Стресов&rdquo; дневник.</strong></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Поддържането на &ldquo;Стрес&rdquo; дневник за няколко седмици е ефективен инструмент за управление на стреса, тъй като ще ти помогне да станеш по-наясно със ситуациите, които те карат да се стресираш.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Запиши датата, часа и мястото на всеки &ldquo;стресиращ епизод&rdquo; и отбележи какво си правила, с кого си била и как си се чувствала физически и емоционално. Дай на всеки &ldquo;стресиращ епизод&rdquo; оценка на стреса (например, скала 1-10) и използвай дневника, за да разбереш какво предизвиква стреса. Това ще ти позволи да избегнеш стресовите ситуации и да развиеш по-добри механизми за справяне с тях.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">7. <strong>Поеми контрола.</strong></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Стресът може да се предизвика от проблем, който на пръв поглед &nbsp;може да изглежда невъзможен за решаване. Да се научиш как да намериш решения на твоите проблеми ще ти помогне да поемеш контрола, като по този начин ще намалиш нивото на стреса.</span></p> <p><strong>8. Организирай времето си. </strong></p> <p><span style="font-weight: 400;">Понякога всички се чувстваме претоварени от нашия списък със задачи и това е често срещана причина за стреса. Вместо да се опитваш да свършиш всичко наведнъж подреди приоритетите си по-важност. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">9.<strong> Научи се да казваш не. </strong></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Честа причина за стреса е твърде многото неща за правене и твърде малкото време за това. И все пак в тази ситуация много хора все още ще се съгласят да поемат допълнителна отговорност. Да се ​​научиш да казваш &bdquo;не&ldquo; на допълнителни или незначителни искания ще ти помогне да намалиш нивото на стреса и може да ви помогне да развиете по-добро самочувствие.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">10. <strong>Почивай си, когато си болна. </strong></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако не се чувстваш добре трябва да знаеш, че не трябва да се натоварваш. Кратка почивка ще даде възможност на тялото ти да се възстанови по-бързо. </span></p> <p>&nbsp;</p> <p><span style="font-weight: 400;">Надявам се статията да ти е била полезна. Да, празниците може понякога да са стресиращи, но с правилните решения ще се превърнат в едно незабравимо изживяване. </span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Целувки, Стефани&nbsp;❤️</span></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки